Remove points by Axis-Value

Feel free to ask any question here
DonFerrnando
Posts: 2
Joined: Thu May 18, 2017 2:19 pm

Remove points by Axis-Value

Postby DonFerrnando » Thu May 18, 2017 2:48 pm

Hi Daniel,

currently I am working on my Master-thesis and discovered CloudCompare. Very nice tool!

Since I only need a snipped of the whole Lidar-Scan I was looking for a feature where I can delete all points in a cloud which have a value above and below a certain theshold.

E.g. Remove all points that have a Y-Value < -500 and >500

Best regards, Robert

daniel
Site Admin
Posts: 2985
Joined: Wed Oct 13, 2010 7:34 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: Remove points by Axis-Value

Postby daniel » Thu May 18, 2017 2:57 pm

This can be done in two steps:
- first export your (Y) coordinates to a scalar field with http://www.cloudcompare.org/doc/wiki/index.php?title=Scalar_fields%5CExport_coordinate(s)_to_SF(s)
- then filter the points based on this scalar field with http://www.cloudcompare.org/doc/wiki/index.php?title=Scalar_fields%5CFilter_by_Value
Daniel, CloudCompare admin

daniel
Site Admin
Posts: 2985
Joined: Wed Oct 13, 2010 7:34 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: Remove points by Axis-Value

Postby daniel » Thu May 18, 2017 2:58 pm

Another more 'interactive' option is to use the scissors tool (with a rectangular selection area).
Daniel, CloudCompare admin

DonFerrnando
Posts: 2
Joined: Thu May 18, 2017 2:19 pm

Re: Remove points by Axis-Value

Postby DonFerrnando » Sun May 21, 2017 4:56 pm

Ok, great! Thanks!

The scissor-tool I already knew, but I cannot do this by hand since for later analysis I need to apply the same boarders for every point cloud (It's not only one cloud I am working with :) ).

But this will work for the moment. Thanks alot :)

Best regards,

Robert

daniel
Site Admin
Posts: 2985
Joined: Wed Oct 13, 2010 7:34 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: Remove points by Axis-Value

Postby daniel » Sun May 21, 2017 6:51 pm

Actually with the scissors tool you can export the segmentation polyline and reload it for other clouds. Well. that's for the records ;)
Daniel, CloudCompare admin


Return to “Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests